Menu

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

Hasło „zdrowa żywność” stało się ostatnimi czasy słowem – wytrychem otwierającym prostą drogę „zdrowym” produktom do naszych koszyków, a firmom spożywczym które je produkują – do naszych kieszeni.

Czy jednak każda żywność opatrzona hasłem „zdrowa” jest taką rzeczywiście? Czy też jest to po prostu żywność mniej szkodliwa? Nazwy „zdrowa żywność” oraz „żywność ekologiczna” nie mogą być stosowane wymiennie. Właściwie, w Polsce nie ma przepisów, które zabraniałyby producentowi nazwać swój produkt zdrowym. Dlatego każda taka adnotacja może być zwykłym chwytem reklamowych który skusi chcących dbać o siebie klientów i w efekcie podniesie sprzedaż produktu. Inaczej wygląda zaś sprawa z żywnością ekologiczną. Od momentu wejścia Polski do Unii, przedrostki „bio”, „eko”, „bios” zarezerwowane zostały dla produktów pozyskiwanych w procesach ekologicznych.

Dlatego zakup „bio” herbaty oznacza że rzeczywiście herbata wyprodukowana została zgodnie z normami dla ekologicznego sposoby przetwarzania i pozyskiwania żywności. Co to oznacza? Otóż rolnictwo ekologiczne stosuje jedynie nawozy mineralne, nie stosuje pestycydów i środków chemicznych ochrony roślin. W uprawie, stosuje się też płodozmian, a w przypadku chorób czy szkodników używa się jedynie środków biologicznych. Produkcja żywności w oparciu o rolnictwo ekologiczne jest około 30 % droższa niż standardowymi metodami, ale produkty – zarówno roślinne jak i zwierzęce – uzyskiwane dzięki tej metodzie, pozbawione są szkodliwych substancji i  zachowują wszelkie wartości odżywcze. Tak naprawdę, jedynie produkty pochodzące z upraw ekologicznych są rzeczywiście zdrowe w takim sensie, jaki rozumiemy potocznie.