Menu

Recykling kartonów po sokach i mleku

Recykling kartonów po sokach i mleku

Do niedawna jeszcze, nawet chcąc prowadzić proekologiczne życie i segregować odpady, z kartonami po mleku i sokach nie było co zrobić. Ich przetwarzaniem nie zajmowały się żadne firmy, a puste kartony lądowały na wysypiskach, marnując ogromne ilości celulozy. (ponad 75% wagi kartonu do przechowywania płynnej żywności stanowi czysta celuloza).

Od pięciu miesięcy możemy jednak już spokojnie segregować również kartony po sokach, zupkach i mleku, uruchomiono bowiem pierwszą  hydropulpeciarkę do kartonów powlekanych aluminium. Wprawdzie duża czasy upłynie zanim duże ilości kartonów zostaną przetwarzane na celulozę, ale pierwszy i najważniejszy krok został już wykonany. W porównaniu do innych krajów europejskich w zakresie odzysku opakowań jesteśmy na szarym końcu, nie tylko w kategorii opakowań kartonowych na napoje, ale również w zakresie szkła czy papieru. Opłata produktowa, wprowadzona w 2002 roku, która nakazuje producentom odzysk opakowań (lub nakłada kary związane z odzyskaniem niewystarczającej ilości opakowań) nie poprawiła naszej sytuacji na tyle, aby można było mówić o wzroście świadomości społeczeństwa w zakresie segregacji odpadów (choć w zasadzie to my, konsumenci, płacimy kary za nie odzyskanie przez producentów wystarczającej ilości opakowań – płacąc wyższe ceny za produkty jednostkowe)